לאפשר איכות חיים לאורך שלבי הזקנה
ד"ר סבטלנה ז'לודקוב, מומחית בגריאטריה ומנהלת חטיבה להנשמה כרונית במרכז גריאטרי "שהם" פרדס חנה, מסבירה על חשיבות הטיפול אצל רופא גריאטר. "הצורך בגורם אחד עם ראיית־על של האדם, על כל צרכיו הייחודיים, קריטי בגיל השלישי"
מאמרים
אנשים בגיל מתקדם לרוב סובלים ממחלות כרוניות, אשר מפחיתות את תוחלת חייהם באופן משמעותי ומשפיעות על איכות החיים. מספר המחלות נע בין 5 ל-15.
בדרך כלל האדם נשלח לרופא המשפחה וכל עוד יש כוח, מבקר כל מני רופאים מומחים שנותנים לו את הטיפול שלדעתם הכי מתאים. נטילת תרופות רבות מובילה להופעה של תופעות לוואי והטיפול מרגיש כמבוי סתום.
במקרים חמורים, רופא המשפחה לפעמים נאלץ לשלוח את המטופל לקבלת ייעוץ מרופא מומחה בתחום הגריאטריה. ישנם גם מקרים כשהמטופל פונה לרופא גריאטרי מיוזמתו.
העובדה היא שהגיל עושה את שלו בכך שעם הזמן כל מחלה מתחילה להראות את סימניה. זה נכון הן לגבי ילדים והן לגבי קשישים. רוב התרופות שלוקחים מטופלים לרוב יעילים בגיל צעיר ובגיל מבוגר, אך משפיעות בצורה לא נכונה כשמדובר בטיפול המיועד לילד או לאדם קשיש.
גריאטריה היא תחום בגרונטולוגיה אשר עוסק בפן הרפואי של הזדקנות. גריאטריה כוללת, בין היתר, אבחון מחלות, טיפול בהן ומניעתן. מטפולים של רופא גריאטרי הינם בני 65 ומעלה. רופא גריאטרי אחראי על פיתוח תוכנית האבחון ואת הטיפול עצמו. רופא בתחום זה עוד בשיתוף פעולה עם קרדיולוגים, גסטרואנטרולוגים, ראומטולוגים, נוירולוגים ומומחים אחרים. הידע של מומחה לגריאטריה מאפשר לו לתאם את הטיפול בצורה אופטימאלית.
מטרתו העיקרית של רופא גריאטרי היא לעזור לאדם מזדקן לשמור על אורח חיים עצמאי ככל האפשר.
אצל רוב המטופלים הקשישים, רופאים גריאטריים מבחינים שילוב בין מחלות לב וכלי דם ובעיות במערכת האנדוקרינית וכן מחלות של איברים האחראים על תנועה. הפרעות מסוג זה לעתים גם גורמים לבעיות פסיכולוגיות, כגון תחושת בדידות, דיכאון וחרדה.
הייעוץ מתחיל מכך שהרופא לומד את ההיסטוריה הרפואית של המטופל (כולל בדיקות קודמות ותוצאותיהן, כי זה מאפשר לבנות תוכנית טיפולית אישית ויעילה). לאחר מכן חשוב לערוך שיחה לא רק עם המטופל, אלא גם עם קרובי המשפחה שלו.
מחלות כרוניות ניתנות לפיקוח, אך לשם כך יש צורך לבקר את הרופא המטפל באופן סדיר ולמלא את דרישותיו של הרופא הגריאטרי. כמו כן יש לזכור שהצלחת הטיפול ניתן להבטיח רק בתנאי שכל בני המשפחה תומכים במטופל מבחינה פסיכולוגית. ללא תשומת ליבם של הקרובים, אפילו השיטות הכי יעילות ומתקדמות בתחום הגריאטריה לא יעזרו וכל רופא יביע את הסכמתו בעניין זה.
✔ "Validity and Reliability of the Behavioral Pain Scale (BPS) for Assessing Pain in Non-Communicative Chronically- Ventilated Patients". D. Kirshner, S. Zheludkov, N. Gharra, I. Rahamimov & T. Bogoslavsky. J Gerontol Geriatr Med 2020, 6: 045.
✔ "Low Clinical Significance of Bacteriuria in Institutionalized Elderly With Fever." G. Mendelson, E. Granot, L. Wilkovsky, S. Zlodkov, J. Ben-Israel & R. Raz. Infect Dis Clin Pract 2005;13:17–19.
✔ "תוכנית היברידית לקליטה והדרכה של רופא/ה חדש/ה" – הוגש לכנס חינוך רפואי 2023.
✔ "The contribution of the medical and nursing staff in preserving and improving function in the elderly. A unique framework of an ambulatory service as part of Comprehensive Geriatric Assessment (CGA) at the "Shoham" Medical Center" – פוסטר בכנס האיגוד הגריאטרי האירופאי 2023 והתקבל לכנס טיפול תרופתי נאות 2023.
✔ "The presence of a feeding tube as a cause of delirium that affects the weaning process from mechanical ventilation in patients with a tracheostomy" – פוסטר בכנס האיגוד הגריאטרי האירופאי 2023.
✔ "צמצום טעויות ברישום הוראות רפואיות" – פוסטר בכנס איכות ובטיחות 2020.
✔ "חווית מטופל ומשפחה באשפוז ממושך במסגרת הנשמה כרונית" – הצגה פרונטלית בכנס גריאטרי בינלאומי במוסקבה 2019.
✔ "איפה טעינו ומה למדנו?" – פוסטר בכנס איכות ובטיחות 2019.
✔ "פרויקט מרפאה גריאטרית במר"ג שהם – צמצום בירוקרטיה ומיצוי זכאות" – פוסטר בכנס האיגוד הגריאטרי 2018.
✔ "מדברים מהשטח" עבודה והוראה בצוות רב מקצועי – פוסטר בכנס חינוך רפואי 2017.
✔ "The survival of patients weaned from prolonged mechanical ventilation in as Israeli specialized respiratory care facility" – פוסטר בכנס איגוד הגריאטרי האירופאי 2015.